Divizna a její použití
Divizna, lidově: děvina, děvizna, kruželice, oranka, královská svíce aj., roste na kamenitých svazích, v úvozech a na lesních pasekách. První rok se vytváří růžice přízemních, lehce plstnatých listů, které na podzim odumírají a druhým rokem vyroste až 2 m vysoká lodyha. Kvete od května do září.
Divizna obsahuje slizovité látky, flavonoidy, malé množství silice, cukry a saponiny (z latinského sapo=mýdlo, po přelití vodou pění).
Pro léčebné účely se využívá květ (květní koruna s tyčinkami bez zeleného kalichu). Květy se otevírají ráno a ještě ten samý den večer opadávají, sbírají se za suchého počasí v době, kdy oschnou od ranní rosy, suší se na dobře větraném a suchém místě, ve vlhku by zhnědly. Usušené květy se skladují v dobře uzavíratelných nádobách, např. v zavařovací sklenici. V papírových a látkových sáčcích by mohly zvlhnout a ztratit svůj účinek.
Divizna se používá se:
- ve formě nálevu (čaje) k usnadnění odkašlávání při kašli spojeném s tvorbou hlenů a k mírnění dráždivého kašle, protože na sliznicích dýchacích cest tvoří slizovitý povlak, který je chrání před vysýcháním; při nemocech z nachlazení podporuje pocení a má mírné močopudné účinky;
- ve formě kloktadla jako protizánětlivý prostředek při zánětech úst a hrtanu;
- ve formě masti jako podpůrná léčba hemoroidů, k urychlení hojení ran a okolí bércových vředů.
Příprava
- nálev si připravíte přelitím 1-2 čajových lžiček květu (čerstvého nebo sušeného) 2 dl horké vody, po vyluhování (10-15 min) slijete přes husté síto, aby se odstranily jemné chloupky, které by mohly dráždit ke kašli; přesto, že má divizna "medovou" chuť, můžete do čaje med nebo cukr přidat a v případě, že jste diabetici, přidejte umělé sladidlo;
- mast si připravíte tak, že do misky, kterou vložíte na vodní lázeň, dáte 100 g vyškvařeného vepřového sádla a necháte roztavit, mezitím si do gázy zabalíte 2 hrsti čerstvých nebo sušených květů a vložíte do sádla, po 30 min vyjmete misku z vodní lázně, gázu vymačkáte a vyndáte i s diviznovými květy a sádlo vymícháte do vychladnutí; skladujte v chladničce nejdéle 3 týdny.
21. 7. 2018
Mgr. Radka Brichcínová
Byl pro Vás článek užitečný? Nasdílejte ho svým přátelům - klikněte na tlačítko Facebook pod tímto textem.